logopic
 0 0 1 0 5 0 7 4

Kapcsolódó linkek

 












 




telapobuek

Baba hozzátáplálás

Nehezen találsz olyan pékárút, amit szívesen adnál gyermeked számára?
Ne keress tovább! Megmutatjuk, hogyan készítsd el.
A Glutén bevezetésének időszaka sokat változott. Ajánlom kérdezzétek a gyermekorvost, védőnőt esetleg dietetikust. Az allergének elkerülése érdekében elsőre a rizs, kukorica és később a búza jöhet.
Miben van glutén?

A búzafélék egyik fehérjéje a sikér vagy más néven glutén. Gluténtartalmú gabona a búza (a tönkölybúza, az alakor, a tönkebúza, a durum búza, a Khorasan búza/kamut is), rozs, árpa, tritikálé és a maláta. Ezekből a gabonafélékből számos élelmiszer készül, például:

  • lisztek (ahogy a Graham-liszt is),
  • tészták,
  • kenyerek,
  • bulgur (tört búza),
  • kuszkusz,
  • sós és édes pékáruk,
  • gabonapelyhek,
  • cukrászsütemények.

A cöliákia kiváltója a gliadin (a búzában lévő egyik fehérje) de nem ez az egyetlen fehérje, lehet még az albumin, globulin, glutenin, vagy a glutén.
Mindenképpen ti magatok készítsetek gluténtartalmú ételt, ez lehet akár keksz vagy babapiskóta is.
A boltban vásárolt kekszek, netán pékáruk tartalmaznak más adalékanyagot.
A búzában lévő fehérjéket mi emberek nem tudjuk megemészteni, ezért nőtt meg a gluténérzékenység az elmúlt 50 évben.
Nagyszüleink akkor miért nem voltak érzékenyek rá?
40 % magasabb volt a búzában a sikértartalom és több kenyeret ettek mint mi.
A válasz igen egyszerű, más volt az elkészítési eljárás. Kovásszal készült.
Kizárólag a hosszú fermentáció módosítja a búzalisztben lévő gliadinnek és glutetinnek a mérgező részeit.
E nélkül a fermentáció nélkül az emberek nem tudják megemészteni a búzában lévő anyagokat, egyedül a tejsavbaktériumokkal a hosszú lassú fermentációval tudjuk lebontani.
KOVÁSSZAL KÉSZÜLT TERMÉKEK FOGYASZTÁSA ESETÉN NEM ALAKUL KI LISZTÉRZÉKENYSÉG.
Kis lépés a család egészségére.  Minden hónapban tartunk Kovász Workshoppot.
Mi történik a dagasztó tálban? Megismerjük a kovász titkát. Várunk reggelire, kovászos pitével, mellé kávé tea. Megtanulunk dagasztani, hajtogatni. Készítünk egy hagyományos fehér kenyeret, nassolni való kekszet. Kovásszal nem csak kenyeret és kekszet készíthetünk, hanem sajtos stanglit, unokáim kedvencét a kakaós csigát, készülhet pizza lángos fánk stb.
A bedagasztott tésztát haza viszitek és Ti fogjátok kisütni vacsorára vagy másnap reggelire.

Részvételi szándékod jelezd: 06 30 316 2443 számon vagy írj üzenetet.